Careeroo Group logo

Financieel Administratief Medewerker: Functie, Carrière & Vacatures

Home  ›  Kennisbank  ›  Financieel Administratief Medewerker: Functie, Carrière & Vacatures

Careeroo Group

29 juli 2024

Beroepengids

Fallback Logo

Ben jij een organisatiewonder en heb je een talent voor cijfers? Dan is de functie van Financieel Administratief Medewerker écht iets voor jou! Maar wat doet een Financieel Administratief Medewerker precies en hoe word je er eentje? En misschien nog wel belangrijker: wat kun je ermee verdienen? Geen zorgen, onze finance-experts vertellen je hier alles over!

Laten we beginnen.

Inhoudsopgave

Wat is een Financieel Administratief Medewerker?

Een Financieel Administratief Medewerker is de steunpilaar die ervoor zorgt dat de financiën van een organisatie inzichtelijk en – nóg belangrijker – tiptop in orde zijn. Deze specialist beheert het kasgeld, controleert declaraties en houdt de debiteuren- en crediteurenadministratie bij. Maar daar stopt het niet: ook ben je vaak het eerste aanspreekpunt voor alles rondom geld. Als Financieel Administratief Medewerker ben je dus voor elk bedrijf of organisatie onmisbaar!

Benieuwd naar wat andere functies in financiële sector inhouden? Check dan deze pagina!

Wat doet een Financieel Administratief Medewerker?

Als Financieel Administratief Medewerker ben jij het kloppend hart van de financiële afdeling. In deze rol zorg je ervoor dat de financiën van je bedrijf piekfijn in orde zijn. Of het nu gaat om het inzichtelijk maken van de financiën, het verwerken van declaraties en het versturen van facturen, of het bijhouden van de boekhouding: jij fikst het allemaal! Ook zorg je er natuurlijk voor dat alle financiële documenten tot in de puntjes gecontroleerd en geregistreerd worden. Een belangrijke rol dus!

Klinkt misschien nog een beetje vaag hè? Laten we een concreet voorbeeld erbij pakken!

Voorbeeld:

Je werkt bij een huisdierenverzekering. Eén van je klanten heeft zijn factuur van afgelopen maand niet betaald. Jij – als Financieel Administratief Medewerker – stuurt een vriendelijke maar duidelijke betalingsherinnering, controleert of alle gegevens kloppen en neemt direct contact op met de klant om de situatie te bespreken. Dankzij jouw nauwkeurigheid en communicatieve vaardigheden wordt de factuur snel betaald, blijft de klant tevreden en blijft het huisdier verzekerd. Een win-win-win situatie, allemaal dankzij onze Financieel Administratief Medewerker, jij dus!

Dagelijkse taken van een Financieel Administratief Medewerker

Elke dag is een uitdaging als Financieel Administratief Medewerker. Over het algemeen heb je deze taken op jouw to-do lijst staan:

  • Boekhouding bijhouden: Je zorgt ervoor dat alle financiële gegevens nauwkeurig worden verwerkt in een geautomatiseerd systeem. Geen getalletje wordt overgeslagen.
  • Facturen en declaraties verwerken: Je controleert en registreert elke inkomende en uitgaande factuur. Dankzij jou klopt de administratie altijd.
  • Debiteurenbeheer: Je verstuurt betalingsherinneringen en onderhoudt contact met klanten over openstaande betalingen. Jij bent de nachtmerrie voor elke wanbetaler.
  • Financiële rapportages maken: Je stelt heldere en overzichtelijke rapporten op over de financiële status van het bedrijf. Jij weet precies of er rode óf groene cijfers worden gedraaid.
  • Samenwerken met andere afdelingen: Jij overlegt altijd goed met collega’s – van bijvoorbeeld de salarisadministratie of inkoop – om ervoor te zorgen dat alles op rolletjes loopt. Teamwork makes the dream work!

Financieel Administratief Medewerker vacatures voor jou

Wat voor soort Financieel Administratief Medewerkers zijn er?

Financieel Administratief Medewerkers zijn er in verschillende soorten en maten, allemaal met hun eigen specialisme. Wij hebben de bekendste voor je opgesomd:

  • Administratief Medewerker: In deze rol houd je de administratie van het bedrijf tiptop in orde: van het archiveren van belangrijke documenten tot het beheren van algemene administratieve taken. Dankzij jou loopt alles op administratief gebied gesmeerd.
  • Salarisadministrateur: In deze rol zorg je ervoor dat alle medewerkers op tijd en correct – dus niet te veel, maar ook niet te weinig –  hun salaris ontvangen. Jij bent de held van de loonstrookjes!
  • Controller: In deze rol bewaak je de budgetten, analyseer je financiële gegevens en rapporteer je hierover aan het management. De financiële waakhond van de organisatie!
  • Debiteurenbeheerder: In deze rol houd je nauwlettend de betalingen van klanten in de gaten en zorg je ervoor dat alle facturen op tijd worden betaald. Dankzij jou blijft de kasstroom altijd gezond.
  • Crediteurenbeheerder: In deze rol richt jij op de uitgaande betalingen en verwerk je facturen van leveranciers, zorg je ervoor dat betalingen op tijd worden gedaan en houd je de uitgaven strak in de gaten. Dankzij jou blijven leveranciers tevreden en de boeken kloppend.

Wat verdient een Financieel Administratief Medewerker?

Het gemiddelde salaris van een Financieel Administratief Medewerker in Nederland ligt rond de €2.795 gebaseerd op een fulltime werkweek van 40 uur. Een mooi loonstrookje! Dit bedrag kan wel flink verschillen per persoon en is onder andere afhankelijk van je ervaring, opleiding en locatie. 

Nieuwsgierig naar wat andere functies in de finance verdienen? Bekijk dan deze pagina!

Hoe word je een Financieel Administratief Medewerker?

Heb je ambities om een Financieel Administratief Medewerker te worden? Via onderstaande opleidingen en cursussen word je klaargestoomd voor deze belangrijke functie:

MBO

  • MBO Financieel Administratief Medewerker (niveau 3)
  • MBO Bedrijfsadministrateur (niveau 4)
  • MBO Assistent Accountant (niveau 4)

HBO

  • HBO Associate degree Bedrijfseconomie
  • HBO Bedrijfskunde
  • HBO Accountancy

Cursussen en Trainingen

  • Basiskennis Boekhouden (BKB)
  • Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)
  • Moderne Bedrijfsadministratie (MBA)

Kies een opleiding die écht aansluit bij wat je wilt doen! Wil jij je focussen op financiële administratie? Dan zijn de opleidingen MBO Financieel Administratief Medewerker of MBO Bedrijfsadministrateur perfect voor jou. Ben je meer geïnteresseerd in het bredere bedrijfsleven of wil jij jezelf specialiseren in accountancy? Dan zijn de HBO-opleidingen Bedrijfseconomie of Accountancy iets voor jou.

Wat zijn de doorgroeimogelijkheden van een Financieel Administratief Medewerker?

Je opleiding en vaardigheden bepalen vaak je doorgroeimogelijkheden als Financieel Administratief Medewerker. Maar vergeet niet: the sky is the limit! Dit zijn de stappen die je kunt maken:

  • Junior Financieel Administratief Medewerker: Als Junior Financieel Administratief Medewerker start jij je carrière en leer je de basis van ervaren collega’s.
  • Medior Financieel Administratief Medewerker: Als Medior Financieel Administratief Medewerker krijg je meer verantwoordelijkheid en werk je aan complexere taken.
  • Senior Financieel Administratief Medewerker: Als Senior Financieel Administratief Medewerker beheer je belangrijke taken en help je juniors met jouw ervaring.
  • Teamleider Financiële Administratie: Als Teamleider Financiële Administratie geef je leiding aan een team en zorg je dat alles goed verloopt.
  • Finance Controller: Als Finance Controller houd je de financiële gezondheid van het bedrijf in de gaten. Je analyseert gegevens en geeft advies aan het management.
  • Procurement Manager: Als Procurement Manager regel je de inkoop en zorg je dat het bedrijf de beste deals krijgt.

Welke vaardigheden zijn belangrijk voor een Financieel Administratief Medewerker?

Om een succesvolle Financieel Administratief Medewerker te zijn, heb je meer nodig dan alleen een talent voor cijfers. Hier zijn de belangrijkste eigenschappen die je moet bezitten:

  • Communicatieve vaardigheden: Goede communicatieskills zijn een must, want je hebt veel contact met collega’s, maar ook met klanten. 
  • Organisatievermogen: Je werkt met geld, dus het is belangrijk dat je geordend en gestructureerd bent.  
  • Cijfermatig inzicht: Je moet kunnen toveren met getallen. Ingewikkelde betalingsprocessen? Dat is voor jou een fluitje van een cent!
  • Digitale vaardigheden: Je werkt veel met verschillende boekhoudsoftware en financiële systemen. Maar deze ken je gelukkig op je duim!
  • Samenwerken: Je bent een echte teamplayer en kunt goed samenwerken met je collega’s, ook van verschillende afdelingen.

Hoe solliciteer je succesvol voor Financieel Administratief Medewerker posities?

Heb je een interessante vacature voor Financieel Administratief Medewerker gezien? Solliciteer meteen! Maar hoe zorg je ervoor dat je die baan binnenhaalt?

  1. Maak je cv opvallend
    Je cv is je persoonlijke marketingtool! Zet daarom al je relevante ervaringen en vaardigheden duidelijk hierop. Heb je bijvoorbeeld ervaring met specifieke boekhoudsoftware? Vermeld het! Vergeet ook niet een motivatiebrief toe te voegen waarin je uitlegt dat jij de perfecte kandidaat bent.

  2. Bereid je goed voor
    Zoek informatie op over het bedrijf waar je solliciteert. Wat zijn hun activiteiten en financiële focus? Oefen ook antwoorden op vragen die tijdens het sollicitatiegesprek gesteld kunnen worden, zoals “Hoe ga je om met financiële deadlines?” Zo kom je goed voorbereid over!

  3. Laat zien wat je kunt
    Vertel met trots over je eerdere ervaringen als Financieel Administratief Medewerker. Heb je ooit een groot boekhoudproject succesvol afgerond? Of de debiteuren- en crediteurenadministratie op orde gebracht? Vertel hierover en laat zien hoe je die kennis in deze nieuwe baan gaat gebruiken.

  4. Bekijk onze vacatures
    Nu je he-le-maal voorbereid bent, bekijk onze openstaande vacatures voor Financieel Administratief Medewerker!

Vind jouw droombaan via ikzoekeen­finance­baan.nl

Ben je op zoek naar werk als Financieel Administratief Medewerker? Dan ben je hier aan het juiste adres! Bij ikzoekeenfinancebaan.nl, hét vacatureplatform voor financiële professionals en werkgevers, hebben we uitdagende mogelijkheden voor je. Dus waar wacht je nog op? Duik in onze vacatures en vind jouw droombaan!

Financieel Administratief Medewerker vacatures voor jou

Bekijk andere artikelen

Fallback Logo
Bedrijf: Careeroo Group
Direct solliciteren
Vacature:
 
Voeg cv toe